În plină pandemie de coronavirus preoții Bisericii Ortodoxe Române încă folosesc aceeași linguriță pentru a-i împărtăși pe credincioși. Care este explicația acestui fapt?

Ca să putem înțelege fenomenul este nevoie să intrăm în mintea unui preot. La fel cum începem să înțelegem de-a binelea o țară străină doar când facem o călătorie în acea țară, tot așa ca să înțelegem ce se întâmplă în Biserică ar fi bine să intrăm măcar puțin în viața ei. Iată câteva premise: oamenii care vin în Biserică cred în Dumnezeu, sau cel puțin fac un efor în această direcție. Credința este certitudinea faptului că Dumnezeu există. Credincioșii care se împărtășesc au conștiința că primesc Trupul și Sângele lui Hristos care este Fiul lui Dumnezeu. Sfânta Împărtășanie este medicament împotriva morții. Acestea sunt câteva adevăruri de credință pe care un om din Biserică le păstrează cu sfințenie.

Așadar, de ce încă împărtășesc preoții pe credincioși cu aceeași linguriță? Pentru că este un act de credință. Trupul și Sângele lui Hristos nu pot face rău unui om credincios care îl primește cu pregătire.

Cine nu crede în Dumnezeu este liber să nu se apropie de această practică, dar în virtutea aceleași libertăți nici nu poate condamna pe cineva care crede și care este liber să se împărtășească.

În final, o remarcă necesară: în Biserică funcționează două principii: acrivia și iconomia. În virtutea iconomiei, care are un caracter strict temporar, local și judicios, Biserica s-a exprimat, manifestând înțelegere față de cei „mai slabi în credință”, fără ca aceasta să se transforme într-o nouă regulă liturgică și afirmând totodată că „Sfânta Euharistie nu este și nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire și de moarte, ci izvor de viață nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului și a trupului”.

sursă imagine: doxologia.ro